Groningen (1945-1970); De naoorlogse ruimtelijke ontwikkelingen – een cultuurhistorisch perspectief

Oosterhoogebrug en Hoogkerk waren plattelandsgemeenten die tussen 1945 en 1969 (annexatie door de stad Groningen), een geheel eigen ruimtelijke ontwikkeling hebben doorgemaakt. Hoogkerk Zuid en Oosterhoogebrug kwamen tot stand als onderdeel van een omvangrijk en provinciaal initiatief, het ‘1000-woningen’ plan. Dit was een initiatief van de Nationale Woningraad op voorspraak van een groot aantal kleine gemeenten in de provincie Groningen en had tot doel om de woningbouwproductie van diverse kleine plattelandsgemeenten in n bouwstroom uit te kunnen laten uitvoeren door kleine lokale aannemers. Een randvoorwaarde was dat het ontwerp door middel van traditionele bouwtechnieken uit te voeren zou zijn. De ontwikkelingskosten voor de standaardontwerpen – afgeleid van zogenaamde ‘normaalwoningtypen’ – van o.a. architectenbureau Kuiler & Drewis en architectenbureau Olsmeijer werden gedeeld door alle deelnemende gemeenten. Hierdoor werd tegelijkertijd het lokale bouwbedrijf gesteund n een enorme kostenbesparing mogelijk gemaakt. De woningen die volgens de voorwaarden van het 1000-woningen plan werden gerealiseerd, hebben als fysiek product geen uitzonderlijke kwaliteit of bijzonder innovatieve waarde, het is meer het idee waarin de waarde zich concentreert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *