Het aardbeven

Loppersum. NAM. Kamp. Er is veel reuring, omdat het gas wegstroomt uit de Groninger bodem. Tegen een redelijke vergoeding dat wel, maar toch. Het volk is in opstand. Althans de Groningers en een klein beetje Friezen. Waarom? Omdat er gezegd is dat de aardbevingen in de toekomst krachtiger zullen worden. Kracht 4 tot 5 op de schaal van Richter en dat er dan wel eens doden zouden kunnen vallen. Ik heb ooit eens meegedaan aan een aardbeving met een kracht van 5,5 op de schaal van Richter. Op 22 februari 2003 schudde de aarde in Basel, Zwitserland. In plaats van op en neer, nu van links naar rechts, op aarde. Dat is een andere beweging dan normaal (in een vliegtuig is het juist andersom) en daar schrik je dan van. Duurde en seconde of wat en je gaat verder met TV kijken. Schade? Neen. In z’n totaal bijna niets. Ophef in der Schwietz? Neen, want men weet dat Zwitserland op tektonische platen ligt en dat er af en toe een beving plaats vindt.

Das stärkste Erdbeben in den vergangenen 25 Jahren in der Schweiz war dasjenige vom 22. Februar 2003 mit Epizentrum in Saint-Dié im Elsass, 70 km von Basel. Es erreichte eine Stärke von 5.5 auf der Richter-Skala, der Erdbebenherd lag rund 10 km unter der Erde und es waren vereinzelt kleine Schäden zu verzeichnen.

Aardbeving 22 februari 2003 Zwitserland

Ligt Nederland op een tektonische plaat? Neen. Wat is er dan aan de hand? De aarde zakt. Dus is het een grondverzakking die de huizen beschadigd en ontstaat er her en der een scheur. Een stevige grondverzakking is natuurlijk te zien op de schaal van Richter, maar om daar nu zo van te schrikken? Vergelijk het met een zandloper, maar dan wel met een zeer trage zandloper. In Amerika ligt al jaren een stad te wachten op “The Big Bang”. En hoe zit het met “the Germans”? Claims? Of heeft het ergens toch te maken met geld? Immers, Groningen is al lang geen landbouw provincie meer. Is inmiddels een industrie provincie en is dus een rijk gebied dat minder in aanmerking komt voor subsidie. Bovendien, Groningen is ongelukkig wat grote projecten betreft. Of je hebt er niets van begrepen, zoals die mevrouw gisteren zei bij powned nieuws “Groningen is de rijkste provincie van Europa”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *