Februari in Basel

Van 1999 tot en met 2003 heb ik gewerkt en gewoond in Basel. Zwitserland. Mooi zij iedereen, veel sneeuw. Tot mij, door collega’s, verteld werd, dat het eigenlijk nooit sneeuwt in Basel, omdat de stad Basel als een kom in ligt tussen het Zwarte Woud, Vogezen en Jura. Dus wat gebeurde er in februari 1999! Sneeuw. Veel sneeuw. Maar, geen foto’s. Was nog het analoge tijdperk. Slechts een foto uit een krantenartikel. 50-100 cm. Chaos. Omdat ik naar mijn werk liep, was ik de eerste.

Basel sneeuw februari 1999

Maar het kon ook anders. 7 februari 2001. Lente.

20010207_1_basel

De kracht van een snoepje

dinsdagmiddag 13.40 uur, 30 september 2014

Stel je bevind je in een kamer met nog 3 andere personen. 1 persoon zwoegt om een poster presentabel te krijgen, je bent zelf in een stevige discussie met een persoon die het zoveelste menthol snoepje zit weg te kauwen (zij zit, jij staat) en er bevindt zich nog een persoon in die ruimte die de stevige discussie probeert te volgen, maar eigenlijk weg wil.

dinsdagmiddag 13.42 uur, 30 september 2014. Schok! Knal! Schok

De persoon die het snoepje in haar mond heeft begint er enthousiast op te kauwen en produceert een hevig krakend geluid. Op hetzelfde moment zegt de zwoeger “horen jullie dat!”. Ja zegt de persoon die graag weg wil, maar de 2 personen in de stevige discussie merken niets. Beter, zij dachten dat de zwoeger het krakend geluid van het snoepje bedoelde. “Nee, nee”, zegt de zwoeger, “aardbevingen, ik kijk gelijk op twitter”. De persoon die weg wil zegt “dat is niets, daar waar ik vandaan kom, 7,2 op Richter, dat is pas schudden”. “Tja, in 2003 in Basel, Zwitserland“, zegt de persoon die staand de stevige discussie voert, terwijl de persoon van het snoepje geen idee heeft waar het over gaat.

dinsdagmiddag, gemeentehuis Groningen, 30 september 2014

2014-10-01 11.13.00

 

 

 

 

 

 

 

Tja, nu weten we waar het echt allemaal om draait.

 

Sneeuw in Basel

Basel en sneeuw, dat is een combinatie die niet vaak voorkomt. Omgeven door Jura, Vogezen en Zwartewoud ligt Basel als in een kom, waardoor ook nog eens de Rijn stroomt. In februari 1999 woonde ik net een maand in Basel en op 8 en 9 februari 1999 lag er meer dan 50 cm sneeuw. Leuk begin dacht ik zo, maar in de 4 jaren dat ik er woonde heeft het daarna nooit weer gesneeuwd. Digitale camera’s waren er toen nog niet en een analoge camera had ik nog niet. Googelen naar foto’s van die periode levert geen enkele foto op. Ik bewaar nog wel eens wat en vond toch nog in foto uit de Basler Zeitung