Het licht zien

Zo maar een wijk in een kleine stad. Zeg met 200000 geregistreerden, waarvan 50000 in het weekend naar huis gaan. De inwoners eindelijk met rust latend. En stel dat er in die wijk straatverlichting is dat niet meer functioneert. Zeg de belangrijkste straten, waar ook nog de stadsbus door heen snelt. En dat de kapotte straatverlichting nu al bijna een week het geval is. Wat doe je dan? Een tweet sturen, maar dan wordt je pas serieus genomen na de 2de tweet “we gaan er mee aan de slag”. Je kan ook gebruik maken van de app Meldstad. Maar daar staan meldingen in over “Bestrating rond put; september, in behandeling”. Schiet niet op.

Eindelijk, na dus bijna een week, gisteren. Enexis, met een man of 6, waarvan er 1 een gat graaft en de rest telefoneert (hoe deden ze dat vroeger?). Gevaren driehoek met daar op vermeld “GAS” erbij gehaald, helmen op, nog dieper graven en om 9 uur ’s avonds ging het licht uit van de ingehuurde stratenmakers. En toen was het weer donker.

Gelukkig werd het vandaag weer licht. Vroeg in de ochtend werden door 2 verschillende instanties de borden opgehaald, stoeptegels gelegd (opnieuw?) en het overtollige zand meegenomen. Toen werd het wachten. Wachten tot het weer donker werd buiten en dat je gaat hopen dat de straatverlichting aangaat. NOT. Het is nog steeds donker. Tweet gestuurd.

Errors in judging ‘offside’ in football

De grensrechter beoordeeld (uit 2000).

In football (soccer), a player is ‘offside’ if he or she is closer to the goal than the last defender (excluding the goalkeeper) when the ball is passed to them. We investigated why assistant referees, who have the responsibility of judging offside, regularly make mistakes. We show that this is probably due to the angle of viewing by the assistant referee, who is frequently positioned beyond the last defender — a viewpoint from which errors are optically inevitable.

Raôul R. D. Oudejans, Raymond Verheijen, Frank C. Bakker, Jeroen C. Gerrits, Marten Steinbrückner & Peter J. Beek

Oudejans in pdf formaat

Het aardbeven

Loppersum. NAM. Kamp. Er is veel reuring, omdat het gas wegstroomt uit de Groninger bodem. Tegen een redelijke vergoeding dat wel, maar toch. Het volk is in opstand. Althans de Groningers en een klein beetje Friezen. Waarom? Omdat er gezegd is dat de aardbevingen in de toekomst krachtiger zullen worden. Kracht 4 tot 5 op de schaal van Richter en dat er dan wel eens doden zouden kunnen vallen. Ik heb ooit eens meegedaan aan een aardbeving met een kracht van 5,5 op de schaal van Richter. Op 22 februari 2003 schudde de aarde in Basel, Zwitserland. In plaats van op en neer, nu van links naar rechts, op aarde. Dat is een andere beweging dan normaal (in een vliegtuig is het juist andersom) en daar schrik je dan van. Duurde en seconde of wat en je gaat verder met TV kijken. Schade? Neen. In z’n totaal bijna niets. Ophef in der Schwietz? Neen, want men weet dat Zwitserland op tektonische platen ligt en dat er af en toe een beving plaats vindt.

Das stärkste Erdbeben in den vergangenen 25 Jahren in der Schweiz war dasjenige vom 22. Februar 2003 mit Epizentrum in Saint-Dié im Elsass, 70 km von Basel. Es erreichte eine Stärke von 5.5 auf der Richter-Skala, der Erdbebenherd lag rund 10 km unter der Erde und es waren vereinzelt kleine Schäden zu verzeichnen.

Aardbeving 22 februari 2003 Zwitserland

Ligt Nederland op een tektonische plaat? Neen. Wat is er dan aan de hand? De aarde zakt. Dus is het een grondverzakking die de huizen beschadigd en ontstaat er her en der een scheur. Een stevige grondverzakking is natuurlijk te zien op de schaal van Richter, maar om daar nu zo van te schrikken? Vergelijk het met een zandloper, maar dan wel met een zeer trage zandloper. In Amerika ligt al jaren een stad te wachten op “The Big Bang”. En hoe zit het met “the Germans”? Claims? Of heeft het ergens toch te maken met geld? Immers, Groningen is al lang geen landbouw provincie meer. Is inmiddels een industrie provincie en is dus een rijk gebied dat minder in aanmerking komt voor subsidie. Bovendien, Groningen is ongelukkig wat grote projecten betreft. Of je hebt er niets van begrepen, zoals die mevrouw gisteren zei bij powned nieuws “Groningen is de rijkste provincie van Europa”.