Industriestraat 1-9

Eind jaren 50 van de vorige eeuw besluiten opa en oma Norg (vernoemd naar de laatste plaats waar ze hebben gewoond, zo deden wij dat; net als opa en oma Feerwerd) te verhuizen naar Hoogkerk. Rozenstraat 7. 1958. Bij binnenkomst van de Rozenstraat staan er 4 woningen aan de linkerkant (genummerd 2 t/m 8) en 5 aan de rechterkant (genummerd 1 t/m 9). Eerste bewoners zouden geweest kunnen zijn

 1.       Bijlsma
 2.       Oma Scherbier (correcte spelling?; p vergeten?)
 3.       ?
 4.       Familie Kool
 5.       Familie van der Vegt
 6.       Familie Das
 7.       Opa en oma Norg
 8.       Familie Bos (?)
 9.       Familie Dol

Mijn opa was wereldberoemd in het Westerkwartier als gymnastiekleraar en was waarschijnlijk met bovengenoemde families één van de eerste bewoners van Plan-zuid in Hoogkerk. Ik vond 2 foto’s in het “familie” fotoboek van mijn ouders die genomen zijn aan de achterkant van hun woning. Ze laten zien dat de flat aan de Zuiderweg  (over het spoor rechts) en de huizen langs het spoor nog niet waren gebouwd en de flat aan de Reddingiusweg (aan de kant van Hommes) nog niet gereed was.

Spoorwegovergang Zuiderweg in Hoogkerk. In de achtergrond de woningen in de Halmstraat

Flatwoningen in aanbouw Reddingiusweg Hoogkerk omstreeks 1958

Opa en oma Norg zijn in 1971 verhuisd naar …. Norg en in datzelfde jaar zijn mijn ouders verhuisd naar Hoogkerk … Industriestraat 7 (vanwege annexatie door gemeente Groningen in 1969 werd Rozenstraat Industriestraat).

De indeling van de woning was simpel en praktisch; schuur met aan de buitenkant een kolenkit (te zien op foto flat in aanbouw), die waarschijnlijk nooit is gebruikt (1958 werd Slochteren wereldberoemd); keuken met houten vloer en luik in de vloer (voor groente opslag; immers, nog niet iedereen had in die periode een koelkast) en kelder; gang naar de voordeur; kamer met gammele houten vloer; trap naar boven langs de WC; overloop met inloopkast; douche ruimte; 3 slaapkamers (2 groot en 1 klein); zolder.

Foto woning Industriestraat 7 met rode kever 17-49-JV (ga daar maar eens mee naar Duitsland) en antenne op dak.

Industriestraat 7 Hoogkerk; eind 70 vorige eeuw

Vele bewoners later werd de schuur verbouwd tot bijkeuken, de inloopkast werd opgeofferd voor een vaste trap naar een slaapkamer op zolder, al dan niet met dakkapel. Hier en daar zal de gammele houten vloer, in ieder geval in de kamer, vervangen zijn door een stevige (beton)vloer.

Industriestraat 2018

Ik heb deze foto geleend van Funda, omdat de foto de grootte van het grasveldje weergeeft waar wij aan het voetballen waren 😳. De grijze auto staat op de plek van de rode kever.

Wat waren de prijzen voor de huizen vanaf 1958 tot nu? Mijn moeder wist het allemaal niet meer, maar toen de koopprijs van Industriestraat 2 vermeld stond op Funda, kwamen we al snel tot onderstaande bedragen

 • 1958      10.000 gulden
 • 1971      25.000 gulden
 • 1989      88.000 gulden
 • 2018      199.000 euro; 438.538 gulden

Natuurlijk andere tijden! Maar een woning uit 1958 blijft een woning uit 1958.

Kunstgrrrrrrrras

Zo begin/halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw was kunstgras van polyester (denk ik). Als de velden in de winterstop weer eens van slechte kwaliteit waren in Hoogkerk werd er in die periode sporadisch geoefend op het kunstgras in Zuidhorn. Verhoogd gelegen, met een hekje er om heen. De bal verplaatste zich zeer snel, vooral als je de avond/nacht ervoor op stap was geweest. Licht groen van kleur. Sliding! Open wond. Later werd het kunstgras met rubberkorrels. Als chemicus zeg ik “choose wisely”. In 2009 speelde ik voor het eerst een competitiewedstrijd op kunstgras. Uit v.v Hoogkerk 4 tegen GSAVV Forward 8 op het  kunstgrasveld van The Knickerbockers. Rubber overal en die penetrante geur (vooral wanneer de zon schijnt).

Echter, ik had al eens een competitiewedstrijd voor v.v. Hoogkerk gespeeld op kunstgras! 11 september 1994 uit in Warffum. Deed wel mee, maar liet niet van me horen als ik het verslag mag geloven.

Zo maar een verslag uit de archieven van voetbal vereniging Hoogkerk

Warffum 3                                                     11 september 1994
Hoogkerk 1
Hoogekerk kan niet uit de voeten op kunstgras
 
Het is weer zover, de competitie ’94-’95 is begonnen. Hoogkerk moest voor de eerste uitwedstrijd in en tegen Warffum spelen. Omdat Warffum de thuiswedstrijden op een kunstgrasveld speelt is het voor de bezoekende tegenstander altijd moeilijk voetballen. De eerste 10 minuten ging de wedstrijd gelijk op. Hoogkerk kreeg wel een paar kansen maar de mooiste kans was voor Warffum. De bal werd in de diepte gespeeld, de rechtsbuiten schoot direct op het doel, Alex L. was kansloos maar de bal raakte de kruising en kwam voor de voeten van Johan M. die hem wegschoot. In de 20e minuut kwamen de beste kansen voor Hoogkerk. De keeper van Warffum trapte de bal een paar keer heel zwak uit, zodat de bal voor de voeten van Robert D. kwam, die de bal meenam en een voorzet gaf, maar de bal kwam op de paal. Direct daarop volgend werd de bal onderschept door Detlev C., nadat de keeper de bal weer slecht uittrapte. Detlev C. schoot de bal op het doel, de keeper kon nog net met veel moeite de bal over het doel werken. Daarna creëerden beide teams veel kansen. Zowel Peter A. als Peter K. probeerden het met een afstandsschot, maar de bal ging net over het doel. De laatste 10 minuten voor de rust werd Warffum wat sterker maar kwamen niet aan scoren toe. Johan M. kreeg een gele kaart na twee opeenvolgende overtredingen.

Direct na de rust ging Warffum op dezelfde voet door, zodat Hoogkerk wat onder druk kwam te staan, maar Alex L. hield zijn doel schoon. In de 14e minuut kreeg Robert D. de bal aangespeeld, hij speelde de bal door op Detlev C. die op zijn beurt de bal langs de keeper van Warffum schoot, 0-1. In de 25e minuut werd Sjonnie V. gewisseld voor Floris Z., tijdens deze wissel kwam Warffum op gelijke hoogte door een dubieus doelpunt, een speler van Warffum zou buitenspel hebben gestaan, 1-1. Direct na het doelpunt raakte Detlev geblesseerd en werd vervangen door Patrick H. Warffum ging sterk door, zodat in de 37e minuut de bal op links werd voorgezet, een speler stond helemaal vrij en kon de hoek van het doel uitzoeken om de bal in te koppen, 2-1. In de 40e minuut kreeg Alex L. een gele kaart voor het weg trappen van de bal, omdat de scheidsrechter eerst een doeltrap gaf, maar zijn beslissing veranderde en Warffum een hoekschop toekende. Uit deze hoekschop werd direct gescoord, de bal draaide direct in het doel, Alex L. stompte de bal nog uit het doel maar de scheidsrechter kende het doelpunt toe, 3-1. Het spel werd wat harder waardoor Erwin F. nog tegen een rode kaart opliep. In de laatste minuut schoot Peter K. nog op de paal, zodat het bij de stand 3-1 bleef.
PS. Hierbij wil het 1e elftal Rieks Gorter en Peter Gorter bedanken voor het brengen van de tenues naar Warffum.

Een supporter

Opstelling: Alex Luining, Johan Middel, Sjonnie Visscher, Erwin Folgers, Peter Akkerman, Tim Smilda, Erwin Salomons, Erik Patje, Peter Klinkhamer, Robert Dreize, Detlev Coopman, Floris Zeitler, Patrick Heidstra

Scoreverloop: 59′  0-1  Hoogkerk; Detlev Coopman; 70′  1-1  Warffum; 82′  2-1  Warffum; 85′  3-1  Warffum