Kunstgrrrrrrrras

Zo begin/halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw was kunstgras van polyester (denk ik). Als de velden in de winterstop weer eens van slechte kwaliteit waren in Hoogkerk werd er in die periode sporadisch geoefend op het kunstgras in Zuidhorn. Verhoogd gelegen, met een hekje er om heen. De bal verplaatste zich zeer snel, vooral als je de avond/nacht ervoor op stap was geweest. Licht groen van kleur. Sliding! Open wond. Later werd het kunstgras met rubberkorrels. Als chemicus zeg ik “choose wisely”. In 2009 speelde ik voor het eerst een competitiewedstrijd op kunstgras. Uit v.v Hoogkerk 4 tegen GSAVV Forward 8 op het  kunstgrasveld van The Knickerbockers. Rubber overal en die penetrante geur (vooral wanneer de zon schijnt).

Echter, ik had al eens een competitiewedstrijd voor v.v. Hoogkerk gespeeld op kunstgras! 11 september 1994 uit in Warffum. Deed wel mee, maar liet niet van me horen als ik het verslag mag geloven.

Zo maar een verslag uit de archieven van voetbal vereniging Hoogkerk

Warffum 3                                                     11 september 1994
Hoogkerk 1
Hoogekerk kan niet uit de voeten op kunstgras
 
Het is weer zover, de competitie ’94-’95 is begonnen. Hoogkerk moest voor de eerste uitwedstrijd in en tegen Warffum spelen. Omdat Warffum de thuiswedstrijden op een kunstgrasveld speelt is het voor de bezoekende tegenstander altijd moeilijk voetballen. De eerste 10 minuten ging de wedstrijd gelijk op. Hoogkerk kreeg wel een paar kansen maar de mooiste kans was voor Warffum. De bal werd in de diepte gespeeld, de rechtsbuiten schoot direct op het doel, Alex L. was kansloos maar de bal raakte de kruising en kwam voor de voeten van Johan M. die hem wegschoot. In de 20e minuut kwamen de beste kansen voor Hoogkerk. De keeper van Warffum trapte de bal een paar keer heel zwak uit, zodat de bal voor de voeten van Robert D. kwam, die de bal meenam en een voorzet gaf, maar de bal kwam op de paal. Direct daarop volgend werd de bal onderschept door Detlev C., nadat de keeper de bal weer slecht uittrapte. Detlev C. schoot de bal op het doel, de keeper kon nog net met veel moeite de bal over het doel werken. Daarna creëerden beide teams veel kansen. Zowel Peter A. als Peter K. probeerden het met een afstandsschot, maar de bal ging net over het doel. De laatste 10 minuten voor de rust werd Warffum wat sterker maar kwamen niet aan scoren toe. Johan M. kreeg een gele kaart na twee opeenvolgende overtredingen.

Direct na de rust ging Warffum op dezelfde voet door, zodat Hoogkerk wat onder druk kwam te staan, maar Alex L. hield zijn doel schoon. In de 14e minuut kreeg Robert D. de bal aangespeeld, hij speelde de bal door op Detlev C. die op zijn beurt de bal langs de keeper van Warffum schoot, 0-1. In de 25e minuut werd Sjonnie V. gewisseld voor Floris Z., tijdens deze wissel kwam Warffum op gelijke hoogte door een dubieus doelpunt, een speler van Warffum zou buitenspel hebben gestaan, 1-1. Direct na het doelpunt raakte Detlev geblesseerd en werd vervangen door Patrick H. Warffum ging sterk door, zodat in de 37e minuut de bal op links werd voorgezet, een speler stond helemaal vrij en kon de hoek van het doel uitzoeken om de bal in te koppen, 2-1. In de 40e minuut kreeg Alex L. een gele kaart voor het weg trappen van de bal, omdat de scheidsrechter eerst een doeltrap gaf, maar zijn beslissing veranderde en Warffum een hoekschop toekende. Uit deze hoekschop werd direct gescoord, de bal draaide direct in het doel, Alex L. stompte de bal nog uit het doel maar de scheidsrechter kende het doelpunt toe, 3-1. Het spel werd wat harder waardoor Erwin F. nog tegen een rode kaart opliep. In de laatste minuut schoot Peter K. nog op de paal, zodat het bij de stand 3-1 bleef.
PS. Hierbij wil het 1e elftal Rieks Gorter en Peter Gorter bedanken voor het brengen van de tenues naar Warffum.

Een supporter

Opstelling: Alex Luining, Johan Middel, Sjonnie Visscher, Erwin Folgers, Peter Akkerman, Tim Smilda, Erwin Salomons, Erik Patje, Peter Klinkhamer, Robert Dreize, Detlev Coopman, Floris Zeitler, Patrick Heidstra

Scoreverloop: 59′  0-1  Hoogkerk; Detlev Coopman; 70′  1-1  Warffum; 82′  2-1  Warffum; 85′  3-1  Warffum

Sportpark Kliefdiep

Sportpark Kliefdiep was jarenlang de thuishaven van v.v. Hoogkerk. En ook een tijdje het terrein van de korfbalvereniging Hoogkerk, maar ook CSVH. Gelegen tegenover huize Kiestra en de begraafplaats heeft het Sportpark vele stormen, menig zondvloed en droogte overleefd. Het Sportpark was het zovele voetbalveld in een rij dat uiteindelijk eindigde in 2004, hetgeen leidde tot sportpark De Verbetering in het centrum van Hoogkerk.

4 september 1967. Het begin

Met de aftrap voor een voetbalwedstrijd tussen de jeugdelftallen van SCH en CSVH werd zaterdagmiddag in Hoogkerk het fraaie sportcomplex Kliefdiep geopend ….

Het is nooit goedgekomen 19881994 en 2005

De laatste plaatjes van sportpark Kliefdiep in oktober 2004.

Een verbetering sportpark De Verbetering, tot dit bericht verscheen in het DvhN op 16 april 2012

Oprichting 1931 v.v. Hoogkerk

historie 1931 tot heden v.v. Hoogkerk

v.v. Hoogkerk

Op 21 augustus 1931 wordt in café “Steenhuis” aan de Zuiderweg in een algemene vergadering, op initiatief van de heren A. Schmidt, J. Smit en H. Zuidema, de voetbalvereniging Hoogkerk opgericht. Er wordt gestart met 24 leden en de contributie bedraagt 25 cent per week vanaf 17 jaar, voor 15- en 16-jarigen 25 cent per maand. Er wordt een stuk land gehuurd aan de Koningspoort van de heer Burema voor f 100,- per jaar tot 1 mei 1934. De eigenaar van het “clubcafé Steenhuis” wordt gevraagd een jaar huur voor zijn rekening te nemen, het “vloeit” vanzelf weer terug.

Meer is er hier terug te lezen en mocht er nog materiaal zijn over de v.v. Hoogkerk (foto’s, krantenknipsels etc.; liefst digitaal), graag; er ontbreekt nog het één en ander.