Industriestraat 1-9

Eind jaren 50 van de vorige eeuw besluiten opa en oma Norg (vernoemd naar de laatste plaats waar ze hebben gewoond, zo deden wij dat; net als opa en oma Feerwerd) te verhuizen naar Hoogkerk. Rozenstraat 7. 1958. Bij binnenkomst van de Rozenstraat staan er 4 woningen aan de linkerkant (genummerd 2 t/m 8) en 5 aan de rechterkant (genummerd 1 t/m 9). Eerste bewoners zouden geweest kunnen zijn

 1.       Bijlsma
 2.       Oma Scherbier (correcte spelling?; p vergeten?)
 3.       ?
 4.       Familie Kool
 5.       Familie van der Vegt
 6.       Familie Das
 7.       Opa en oma Norg
 8.       Familie Bos (?)
 9.       Familie Dol

Mijn opa was wereldberoemd in het Westerkwartier als gymnastiekleraar en was waarschijnlijk met bovengenoemde families één van de eerste bewoners van Plan-zuid in Hoogkerk. Ik vond 2 foto’s in het “familie” fotoboek van mijn ouders die genomen zijn aan de achterkant van hun woning. Ze laten zien dat de flat aan de Zuiderweg  (over het spoor rechts) en de huizen langs het spoor nog niet waren gebouwd en de flat aan de Reddingiusweg (aan de kant van Hommes) nog niet gereed was.

Spoorwegovergang Zuiderweg in Hoogkerk. In de achtergrond de woningen in de Halmstraat

Flatwoningen in aanbouw Reddingiusweg Hoogkerk omstreeks 1958

Opa en oma Norg zijn in 1971 verhuisd naar …. Norg en in datzelfde jaar zijn mijn ouders verhuisd naar Hoogkerk … Industriestraat 7 (vanwege annexatie door gemeente Groningen in 1969 werd Rozenstraat Industriestraat).

De indeling van de woning was simpel en praktisch; schuur met aan de buitenkant een kolenkit (te zien op foto flat in aanbouw), die waarschijnlijk nooit is gebruikt (1958 werd Slochteren wereldberoemd); keuken met houten vloer en luik in de vloer (voor groente opslag; immers, nog niet iedereen had in die periode een koelkast) en kelder; gang naar de voordeur; kamer met gammele houten vloer; trap naar boven langs de WC; overloop met inloopkast; douche ruimte; 3 slaapkamers (2 groot en 1 klein); zolder.

Foto woning Industriestraat 7 met rode kever 17-49-JV (ga daar maar eens mee naar Duitsland) en antenne op dak.

Industriestraat 7 Hoogkerk; eind 70 vorige eeuw

Vele bewoners later werd de schuur verbouwd tot bijkeuken, de inloopkast werd opgeofferd voor een vaste trap naar een slaapkamer op zolder, al dan niet met dakkapel. Hier en daar zal de gammele houten vloer, in ieder geval in de kamer, vervangen zijn door een stevige (beton)vloer.

Industriestraat 2018

Ik heb deze foto geleend van Funda, omdat de foto de grootte van het grasveldje weergeeft waar wij aan het voetballen waren 😳. De grijze auto staat op de plek van de rode kever.

Wat waren de prijzen voor de huizen vanaf 1958 tot nu? Mijn moeder wist het allemaal niet meer, maar toen de koopprijs van Industriestraat 2 vermeld stond op Funda, kwamen we al snel tot onderstaande bedragen

 • 1958      10.000 gulden
 • 1971      25.000 gulden
 • 1989      88.000 gulden
 • 2018      199.000 euro; 438.538 gulden

Natuurlijk andere tijden! Maar een woning uit 1958 blijft een woning uit 1958.

Aduarderzijl

Auduarderzijl is het dorp waar opa en oma Feerwerd hebben gewoond en mijn moeder haar jeugd heeft doorbracht voor opa en oma Feerwerd in Feerwerd gingen wonen. Oom Arend (een broer van opa Feerwerd) woonde ook in Aduarderzijl en een bezoek aan zijn huisje kan ik me nog wel herinneren. De waterput, de latrine, de bedstee en de sigaar in zijn aluminium omhulsel op de schoorsteenmantel.

Aduarderzijl (Gronings: Auwerderziel) is een gehucht in de gemeente Winsum in de Nederlandse provincie Groningen, gelegen ten zuiden van het Reitdiep. Er wonen ongeveer 50 mensen.

Het gehucht ligt ten oosten van het gehucht Allersma, ten noordoosten van het dorp Ezinge, ten noorden van het dorp Feerwerd en ten noordwesten van de wierde Antum en het dorp Garnwerd (wikipedia).

Dit is een foto van mijn moeder met witte kat (rechter schouder), genomen vlak na de oorlog, in Aduarderzijl. Ze wist nog van het bestaan van deze foto, want ze herinnerde zich de witte kat. Het witte huis tussen de bomen in de achtergrond is vermoedelijk Aduarderzijlsterweg 20. Tegenwoordig ’t Waarhuis.

 

Steentil

Als je uit Dorkwerd rijdt, de Dorkwerderbrug over en links aanhoudt, kom je terecht in Steentil. Als je voor Steentil rechtsaf gaat, de Oostumerweg op, ga je richting Oostum of Wierumerschouw (en dan of naar Adorp of terug naar Groningen). In de jaren 60 en 70 van de vorige reden we vaak via Steentil naar Feerwerd om opa en oma Feerwerd, vaak op zondag, te bezoeken.

Steentil vlak voor de brug

De Steentilbrug zoals ik het ken heeft 1 boog, maar tot de jaren 40 van de vorige eeuw had de Steentilbrug 3 bogen. Zoals te zien is op de kopperprent van 2017.

Steentil bij Aduard

Toen ik mijn moeder vertelde dat de kopperprent van 2017 de Steentilbrug bij Aduard was, gemaakt door Johan Dijkstra,  vertelde ze dat er vroeger een café was in de diepte bij de brug. Café Siegers.

Op de kaart van de weg on de omgeving van de Steentilbrug uit het laatste kwart van de 17e eeuw is goed te zien dat het toen om een driebogige brug ging.
Nu is er nog maar één boog. Al in de 16e eeuw werd er gesproken van een café bij die brug. In een rekening uit 1595 wordt Pieter Jansz vermeld als “weert up Steentil”. Nog niet zo lang geleden was café Siegers een bekende pleisterplaats voor schippers op het Aduarderdiep. Het café is nu verdwenen, maar het huis staat er nog (link).

In de stamboom van de familie Smilda, heb ik een deel van de familie Slagter toegevoegd en er komt een Johanna Siegers (geboren Slagter) voor. Een zus van opa Feerwerd. Volgens mijn moeder zou zij getrouwd geweest zijn met Pieter Siegers die het café bestierde in Steentil.

Familie Slagter

In het boekje uit 2006 “84 biografen schrijven Biografie van de vaarweg Lemmer-Delfzijl” staat beschreven wat de invloed is geweest van het “Neie kenoal” op het café in Steentil.